Жители на австрийския град Халщат излязоха на  протест срещу масовия

...
Жители на австрийския град Халщат излязоха на  протест срещу масовия
Коментари Харесай

Въпреки ползите: Австрийски град протестира заради свръхтуризъм

Жители на австрийския град Халщат излязоха на  протест против всеобщия туризъм. Градчето, което е част от Световното културно и естествено завещание, има малко над 700 поданици, само че туристите в пиковия сезон доближават 10 000 дневно. Местни поданици приканиха за дневни ограничавания в броя на туристите и за възбрана на туристическите рейсове след 17:00 часа локално време, написа BBC.

Туризмът се отразява добре на стопанската система на Халщат, само че някои локални настояват, че посетителите просто са прекомерно доста. Халщат, със своите живописни остарели здания по крайбрежията на алпийско езеро, се трансформира в гореща туристическа точка в последните години.

През 2006 година градчето стана част от южнокорейски сантиментален филм, което увеличи известността му в Азия, като негово копие беше издигнато в Китай шест години по-късно.

Много от посетителите идват в Халщат в търсене на идеалното селфи - на фона на езерото, църковната кула и зашеметяващите планински пейзажи. Това е едно от местата, които страдат най-вече от свръхтуризма в Европа, като локални настояват, че просто има прекомерно доста туристи, изключително такива, които са превозени с големи рейсове единствено за деня.

Засега, сходно на Венеция и други места, наранени от свръхтуризма, наподобява, че Халщат ще би трябвало да понася плюсовете и минусите от своята известност.

През май тази година поданици за малко издигнаха дървена стена на най-популярното място за селфита, блокирайки гледката към Алпите, като митинг против шумовото замърсяване и трафика. Стената беше отстранена след разразилото се неодобрение в обществените медии. Тогава кметът на града съобщи, че желае да понижи с една трета броя на рейсовете, които минават през града. Халщат беше посетен от към 1 млн. туристи в годината преди да настъпи пандемията от COVID-19.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/avstrijski-grad-izdigna-stena-za-da-spre-turisticheskite-selfita Австрийски град издигна „ стена “, с цел да спре туристическите селфита
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР